Ved at værne godt om din cykel, kan du spare en masse penge på reparation hos en cykelmekaniker. Det er derfor, vi har fundet en række tips, så du selv kan tjekke din cykels tilstand og komme nogle af problemerne til livs, før der skal professionel hjælp til. Her er de:

1. Pumpning af dæk

Man bør pumpe, eller i hvert fald tjekke trykket i sine dæk, én gang om måneden eller mere. Det gør, at dækkene fungerer bedre, så du har en del bedre kontrol over din cykel. Derudover går dækkene ikke så nemt i stykker eller punkterer, og det sparer penge og tid på udskiftning, lapning eller skifte af dækkene.

Det tryk, som bør være i dækkene, står på siden, og det kan du finde ud af ved at bruge det, der kalder en bar-måler.

2. Lyt til din cykel

Det er synd, at der ikke er lamper på en cykel som på en bil, der fortæller, så snart der er noget galt, eller når det er tid til et tjek hos den nærmeste mekaniker. Men ved at lytte godt til din cykel, kan du også høre, om der er noget galt.

Gå ud fra, at en cykel skal kunne køre helt lydløst, så andre lyde er tegn på, at der er noget galt. Prøv at løfte cyklen lidt over jorden (bare et par cm) og giv så slip. Hvis du kan høre andet end dækkene, der rammer jorden – eller en smule vibration fra skærmene – er der noget galt. Det kan være en løs skrue, eller noget mere seriøst, men du bør finde ud af, hvad det er.

3. Bremseklodser

Se på dine bremseklodser – de har tit en slidgrænse printet i gummiet. De skal selvfølgelig skiftes, jo tættere du er på denne grænse. Hvis du ikke gør dette, er det i stedet den udækkede metaldel, som presses imod hjulets fælge – denne bliver så slidt op hurtigere og bliver til sidst ødelagt.

Det er ekstremt vigtigt at komme dette til livs, for udskiftning af bremseklods koster i omegnen af 150 kr. – imens et ødelagt hjul koster 600 kr. eller mere.

4. Kæden

En lille smule olie gør underværker på maskineriet. Cyklen triller og styrer bedre, så man bør give den lidt olie en gang om måneden. Brug drypolie, som du drypper på midt på kæden og tør derefter af. Det er nemt at tro, at en kæde skal ”skinne”, men det er ikke tilfældet. Hvis kæden er våd, er dette bare overflødig olie, som suger sand og skidt til sig – og det slider på cyklens andre led.

5. Ingen sæbe

Det er langt bedre at bruge en tør klud til at rengøre cyklen end vand of sæbe, fordi disse ikke er godt for kædeleddene. Vi anbefaler, at du får en rensning og et professionelt syn af din cykel, for det kan potentielt spare dig for langt større udgifter – og derudover sparer det tid.

 

SIMILAR ARTICLES

0 3064