Et fænomen som man ser oftere og oftere på de danske veje er elcyklen, der virkelig har vundet indpas de sidste fem år som transportmiddel i Danmark. Og der er mange fordele ved elcyklen.

Motiverer de ikke motiverede

En del mennesker tager stadig bilen når de skal på arbejde på de længere strækninger, i stedet for at cykle de ti kilometer som distancen måske lyder på. Her er elcyklen et yderst hjælpsomt middel til at motivere folk til at komme ud af busken og op på jernhesten. Elcyklen gør det nemlig både nemmere og hurtigere at komme afsted end på en almindelig cykel, hvor rugbrødsmotoren ofte kommer på (over-)arbejde. Med hjælp fra elmotoren er elcyklen mere motiverende og mere attraktiv for mange af de mennesker, som ikke plejer at tage cyklen. Og selvom man får hjælp til at komme op ad bakken, så er det langt bedre for konditionen at tage en elcykel end at sidde bag rattet i en bil.

God til lange distancer

Der er en grund til, at elcyklen også bliver kaldt for en pendlercykel. Elcyklen er nemlig særdeles velegnet til de lidt længere ture, hvor store bakker og en strid modvind ellers kan få ens puls til at stige betydeligt. Turen frem og tilbage på arbejde bliver lettere med en elcykel, og man kommer ikke frem med vådt og svedigt tøj efter en hård cykeltur til arbejde.

Sådan fungerer elcyklen

Elcyklen fungerer på den måde, at motoren starter når der trædes i pedalerne. Systemet slår automatisk fra igen, når der bremses eller man holder op med at træde i pedalerne. Motorkraften doseres efter hvor mange kræfter cyklisten bruger. Den må ifølge europæisk standard ikke køre mere end 25 km i timen med hjælp fra motoren. Hvis man ikke ønsker hjælp fra motoren, kan man bare slå elsystemet fra, og det er naturligvis også muligt at cykle, selvom batteriet skulle være afladet.

Godt for miljøet

Og så er elcyklen en bonus for miljøet i forhold til at tage bilen eller knallerten. 95 % af alle moderne elcykler er udstyret med lithium-ion-batterier, der har en længere levetid end andre typer og dermed også forurener mindre, når man tænker på bortskaffelseshyppigheden. De fleste batterier kan køre 2-3 timer på en opladning. Når man cykler op ad bakke, trækkes kraften hurtigere ud af batteriet, og hvis det er varmt varer en opladning længere end ved kolde temperaturer.

Læs også hvordan du vedligeholder din elcykel under reperation og vedligehold.

SIMILAR ARTICLES

0 284

0 560