Skal du købe en mountainbike for første gang, kan du af naturlige grunde have svært ved at vide, hvad du skal tage højde for. Ikke desto mindre er det selvfølgelig vigtigt, at du bliver glad for det valg, du ender med at træffe. Denne guide er netop tilegnet dig, der ønsker at købe en ny mountainbike.

Fastlæg dit budget med det samme

Når du besøger en forhandler, vil du hurtigt opdage, at mountainbikes findes i rigtigt mange forskellige prisklasser. Der er mulighed for at købe en mountainbike, der koster 2.500-5.000 kr., men der findes også mountainbikes, der koster op til 50.000-100.000 kr. Vil du specificere din søgen, så er det en fordel, hvis du har lagt dig fast på, hvor mange penge du er villig til at bruge. I forhold til hvilken forhandler du skal vælge, kan dit budget nemlig have noget at sige. Du kan trykke her, hvis du gerne vil have et overblik over mountainbikes i den lave prisklasse.

Disse vigtige faktorer skal du tage højde for

Leder du efter den bedste mountainbike, der lever op til dine krav og ønsker, så skal du tage højde for mange vigtige faktorer. I den forbindelse vil der helt naturligt være nogle faktorer, du vil vægte højere end andre. Det inkluderer bl.a. disse:

  • Hjulstørrelse: Mountainbikes kan købes med mange forskellige hjulstørrelser, hvor 27,5” og 29” er de mest almindelige størrelser. Tidligere kunne man også købe hjulstørrelsen 26”, men det er mere eller mindre fortid. Skal du vurdere, hvilken hjulstørrelse der er den rigtige for dig, bør du teste begge hjulstørrelser. Der er fordele og ulemper ved de forskellige størrelser. Du vil f.eks. opleve, at 29” er mest effektiv til at håndtere sten og andre forhindringer, mens 27,5” er bedst til at komme rundt i skarpe sving. Din højde bør ligeledes have indflydelse på, hvilken hjulstørrelse du vælger.
  • Bremser: Der er ingen tvivl om, at bremser er en af de vigtigste faktorer, når det drejer sig om mountainbikes. Det specielle ved mountainbikes er, at de er udstyret med skivebremser og forstærket bremsekraft, ligesom du kender fra en bil. Helt overordnet findes der to forskellige skivebremser, som består af henholdsvis mekaniske- og hydrauliske skivebremser. Vælger du at lytte til eksperterne, så skal du vælge en mountainbike med hydrauliske bremser.
  • Udstyr: Køber du en mountainbike, følger der ikke nødvendigvis en masse udstyr med, men hvis der gør, er det selvfølgelig et plus. Dog er det langt hen af vejen en smagssag, hvilke former for udstyr man har brug for. Skal du komme godt fra start, vil det naturligvis være et must med sko, bukser, hjelm, drikkedunk og cykelcomputer, så du er klar til at give den gas på din nye cykel.
  • Stelhøjde: Stelhøjden er ligeledes en af de faktorer, man skal undgå at gå på kompromis med.
    Skal du føle dig komfortabel på cyklen, så er det meget afgørende, at stelhøjden er den helt rigtige. Som mand vil man typisk skulle bruge et stel på 15-20 tommer. Man skal dog huske at bemærke, at stelhøjden kan adskille sig fra producent til producent.
  • Materialer: Vil du have glæde af din mountainbike i mange år fremover, så er det selvfølgelig ikke helt underordnet, hvilke materialer den er fremstillet af. De fleste mountainbikes er fremstillet af aluminium, mens de dyrere eksemplarer er fremstillet af carbon. Materialet har bl.a. indflydelse på vægt og komfort.
  • Affjedring: Skal du give den gas på ujævnt terræn, f.eks. på hullede stier, så er det afgørende, at din mountainbike kommer med god affjedring. Det er her, hvor man skal være opmærksom på forgaflen, da den helst skal være affjedret.

SIMILAR ARTICLES