Vi cyklister er og bliver desværre de bløde trafikanter. Antallet af alvorlige ulykker er faldet en del de senere år, men det skyldes primært, at bilerne er blevet mere sikre. Der sker fortsat mange uheld, der involverer cyklister, så det gælder om at passe på derude. Heldigvis er der meget du selv kan gøre, for at forebygge. Læs med og få et par tips.

Cykelhjelmen er et must

Vel egentlig unødvendigt at nævne det, men for en ordens skyld: Brug ALTID cykelhjelm. Den gar reddet livet og førligheden for utrolig mange cyklister, og det kan også være den, der redder dig. Husk på, at uheld ikke altid er din skyld. Selv om du kører både korrekt og agtpågivende, kan du uforskyldt blive indblandet i et uheld med eksempelvis en spritbilist, og her hjælper det ikke på helbredet at have retten på sin side.

Vær synlig i trafikken

Selvfølgelig har de forsynet cyklen med de lovpligtige reflekser og lygter, men det er ikke forbudt at sikre sig yderligere. Hav reflekser på tøjet og tasken og forsyn eventuelt også cykelhjelmen med yderligere lygter. Det er selvsagt også vigtigt, at du synliggør dine intentioner, når du færdes i trafikken. Marker, når du stopper eller drejer, både for din egen og andres sikkerheds skyld.

Hold bremser og øvrigt udstyr i tip top stand

Bremserne er nok det vigtigste udstyr på hele cyklen, og de skal altså bare virke 100%. Vær særlig opmærksom, hvis du kører på en cykel uden navbremse, altså for eksempel en racercykel, som kun har håndbremser. Juster og smør jævnligt, så alt spiller optimalt. Selv om ringeklokken måske ikke er helt så vigtig rent sikkerhedsmæssigt, skal den selvfølgelig også være i orden, så du færdes lovmæssigt korrekt.

Hvis uheldet alligevel er ude

Hvis du på trods af alle anstrengelserne alligevel må bide i asfalten, håber vi ikke det gik værre, end at du klarer den. Det gælder dog om at handle hurtigt, hvis du mistænker, at du kan have taget lidt mere skade end først antaget. Opdager du for eksempel, at der er slået noget af tænderne eller det bløder fra munden, skal du have fat i akut-tandlægen. Se på De5smil.dk eller prøv at kontakte din lokale tandlæge. Føler du dig fortsat utilpas efter nogen tid, kan du måske have fået en hjernerystelse eller lignende. Her bliver du nødt til at få fat på vagtlægen med det samme. Går du rundt med den slags traumer eller skader, kan de forværres unødvendigt, hvis du lader stå til.

SIMILAR ARTICLES