Elcyklen kræver – som en almindelig cykel – vedligeholdelse for at bevare en lang levetid. Her har vi samlet et par gode råd til, hvordan du kan holde din elcykel ”ny” i lang tid.

Motoren

Motoren er faktisk noget af det nemmeste at vedligeholde på en elcykel, når blot du vælger en børsteløs type. Den slides ikke nævneværdigt over tid og kræver ingen vedligehold eller udskiftning. Motoren er indkapslet, så den ingen skade tager af vind og vejr. Den børsteløse type er den, der er monteret på de fleste elcykler i dag.

Batteriet

Batteriet bør være et lithium-ion-batteri eller et lithium-polymer-batteri. De lithium-baserede batterier kan nemlig godt holde til at blive sjatladet – dvs. ladet eksempelvis halvt op – uden at miste kapacitet. Samtidig har de en fornuftig ladetid. En fuld opladning tager typisk 4-5 timer, og du opnår en kapacitet på 50 % af det maksimale på under en time. Med hensyn til vedligeholdelse er det vigtigt at du lader batteriet helt op, før du sætter cyklen i skuret før vinteren og herefter at lade det op til maksimum mindst hver anden måned, da det forlænger levetiden.

Kæden

Som ved en almindelig ”rugbrødsdrevet” cykel, er det altid en god idé at holde ens elcykel ren og fri for sand og grus. Kæden skal rengøres engang imellem med et effektivt rensemiddel, der eventuelt kan påføres direkte på kæden. Her er det en god idé at vælge et middel, der opløser salt, skidt og olierester samtidig med, at den naturlige fedt inde i leddene bevares. Herefter vil cyklen kunne arbejde mere effektivt.

Bremserne

Noget af det allervigtigste er naturligvis at cyklen kan bremse, og her stilles større krav end til en almindelig cykel, da elcyklen for det første er tungere, og fordi man ofte kører hurtigere på en elcykel. Bremsesystemet skal derfor jævnligt efterses for slid. Ekstra bremser er ofte et godt tilvalg, da cyklen er tung og derfor lidt mere krævende at standse.

Dækkene

Man bør jævnligt efterse dækkene for slid, som på et tidspunkt vil give punkteringer. Det er nemlig surt at holde midt på cykelstien med en punkteret cykel. Her er det en god idé at undersøge dækkene med jævne mellemrum og pille små sten ud, som ellers vil kunne trænge dybere ind i dækket og være årsag til en punktering.

Jævnligt eftersyn

Da elcyklen er drevet af en motor, kan det være vanskeligt selv at servicere den i forhold til en almindelig cykel, der bare kræver en lille teknisk viden og så det rigtige værktøj. Derfor anbefales det, at du sender din cykel til det første eftersyn, når du har kørt nogle hundrede kilometer. Herudover er det godt givet ud at give elcyklen et vedligeholdelseseftersyn en gang om året, for eksempel før vinteren sætter ind eller inden du tager på cykelferie.

SIMILAR ARTICLES